Nassau-Nederlands.jouwweb.nl
Home » Boekennieuws » Nieuwe romans

Magnus staat m.i.v. het schooljaar 2017-2018 op de keuzelijst voor de havo.

Arjen Lubach - Magnus

Wanneer zijn jeugdliefde Caro het uitmaakt en een relatie begint met een singer-songwriter van luisterliedjes, rest Merlijn niets anders dan zijn ellende te compenseren met liederlijke uitspattingen. Dat lucht even op, tot er een bericht van zijn creditcardmaatschappij binnenkomt met de verontrustende mededeling dat er in zijn naam allerlei vreemde uitgaven zijn gedaan in een pretpark in Zweden. Het verlies van Caro, de drang naar avontuur en de steeds slechtere band met zijn vrienden doen Merlijn besluiten naar Stockholm af te reizen om de geheimzinnige dief te ontmaskeren. Een probleem: zijn epileptische aanvallen, waardoor hij stukken uit het meest recente verleden kwijt is.

Op zijn zoektocht in Zweden blijkt de waarheid verregaander gevolgen te hebben dan hij als amateurdetective kon vermoeden. Nieuwe ontmoetingen en bizarre onthullingen zorgen ervoor dat Merlijn zijn herinneringen aan zijn oude bestaan in Nederland grondig moet bijstellen.

Magnus is het spannende en ontroerende verhaal over het vreemdste jaar uit het leven van een twintiger. Ingehouden en haarscherp vertelt Arjen Lubach in zijn tragikomische roman over identiteit, spontaniteit en de noodzaak de gebaande paden links te laten liggen.

 

 

A.F.Th. van der Heijden - De ochtendgave

Het is 9 juli 1672. Op de dag dat de troepen van Lodewijk xiv Nijmegen belegeren, verdwijnt de jonge bruid van Caspar Sonmans. Zes jaar later, op de dag dat de Vrede van Nijmegen wordt getekend, vindt hij haar terug in de tijdelijke Franse ambassade, waar zij als maîtresse van markies Caloyanni spioneerde voor de Hollandse Staten-Generaal. Zij wil, nu de vrede een feit is, zo snel mogelijk de ambassade ontvluchten. Maar of de bedrogen Caloyanni dit over zijn kant zal laten gaan? 

 

Inge Schilperoord- Muidhond

'De mensen moesten hem niet, dat was altijd zo geweest. Maar de natuur nam hem zoals hij was.' Nadat Jonathan bij gebrek aan bewijs is vrijgesproken van tbs, trekt hij weer in bij zijn oude, eenzame moeder, met het vaste voornemen een ander, beter mens te worden. Met groot inlevingsveromgen en een ijzingwekkende narratieve beheersing beschrijft Inge Schilperoord hoe Jonathan uiteindelijk in de fuik loopt die tot een even onontkoombare als verrassende afloop leidt.

Stefan Brijs - Maan en zon

Curaçao, 1961. Op een septemberochtend laat taxichauffeur Roy Tromp zijn twaalfjarige zoon Max achter in de klas van broeder Daniel. Max blijkt een talentvolle jongen die ervan droomt om onderwijzer te worden. Broeder Daniel, zelf een kind van het eiland, wil hem daarbij helpen. Veertig jaar later is er van die droom niets terechtgekomen en vertrekt Max onverwacht naar Nederland, misschien wel voorgoed. Tijdens een doorwaakte nacht denkt broeder Daniel terug aan zijn bijzondere band met de familie Tromp. Intussen hoopt hij op nieuws van Max. Tegen de achtergrond van een gemeenschap die gevangen is tussen traditie en vernieuwing, tussen vroeger en nu, is Maan en zon een generatieroman over afkomst en armoede, eer en bedrog – een verhaal over vaders en zonen en de ziel van een eiland.

Connie Palmen- Jij zegt het

Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde.

Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. Jij zegt het is een aangrijpende roman over de liefde en de dood.

Maarten 't Hart - Magdalena

Zijn moeder leed aan wanen. Ze dacht dat die brave man van haar haar voortdurend bedroog. Ze meende zelfs dat hij, een grafdelver, een vriendin in een graf verborg. Haar zoon wilde ze niet laten doorleren. Hij mocht overigens ook zijn tanden niet poetsen, het was beter als zijn gebit wegrotte en hij een kunstgebit kreeg. Toch hield hij zielsveel van haar. Nooit heeft ze hem aangeraakt. Misschien dat hij daardoor op latere leeftijd opeens een vrouw wilde worden, alsof hij zo de afstand alsnog kon overbruggen. Magdalena heet het boek dat Maarten ’t Hart over zijn moeder schreef. Een liefdevol portret. Een meesterwerk. Het is me werkelijk een raadsel waarom ’t Hart de P.C. Hooft-prijs nog niet heeft gekregen.

Annelies Verbeeke- Dertig dagen


Alphonse heeft een eenmanszaakje als huisschilder. Zijn kalme bestaan op het Vlaamse platteland bevalt hem wel na de jaren die hij als muzikant voornamelijk in de kroeg doorbracht. Annelies Verbeke maakt in haar nieuwe roman Dertig dagen van deze Alphonse iemand die zowel innemend als ondoorgrondelijk is. Zijn eigen vriendin krijgt nauwelijks vat op hem, maar wildvreemden storten graag hun hart bij hem uit en dichten hem een zekere wijsheid toe. Is dat omdat hij uit Senegal komt of omdat hij een ongebruikelijke zachtmoedigheid uitstraalt? Verbeke overtreft zichzelf in deze intrigerende roman. Op elke pagina staat wel een parelende formulering, haar subtiele humor maakt de vele ongemakkelijke situaties draaglijk en zelfs haar metaforen, zo’n gevaarlijk stijlmiddel, zijn geslaagd.

 

Griet op de Beeck – Kom hier dat ik u kus

Kom hier dat ik u kus is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel maken we kennis met de hoofdpersoon Mona, als ze rond de 9 jaar is. Het tweede deel richt zich vervolgens op Mona als twintiger en het laatste deel op Mona als dertiger.

De jeugd van Mona was verre van makkelijk, met een afwezige vader en een veeleisende stiefmoeder. De vader brengt de meeste tijd door in zijn tandartspraktijk en laat de zorg voor de twee kinderen over aan zijn vrouw Marie. Als Marie dan vervolgens ook nog zwanger wordt en dochter Anne-Sophie het levenslicht ziet, legt dat een druk op het gezin die langzaam te groot wordt. En alles wat onder te grote druk komt te staan ontploft op een gegeven moment, zo weten we uit de natuurkunde.

Jeroen Brouwers – Het hout

Eldert Haman betreedt het jongenspensionaat – ‘Sint Jozef ter Engelen in Blijderhagen, diep in Limburg op de Duitse grens’ – als lekenleraar.  Hij mag zich vestigen in het gastenverblijf. Als dat gastenverblijf verbouwd wordt, krijgt hij vervangende verblijfsruimte aangeboden. Niet geheel vrijblijvend, blijkt. Kost en inwoning worden op zijn salaris ingehouden. Als hem duidelijk wordt dat dat de reden is van het niet uitbetaald worden, moet Eldert Haman kiezen: op zoek naar woonruimte buiten de muren of gedwongen intreden in de orde der Franciscanen. Het wordt het laatste. Net als iedereen die intreedt, legt hij een gelofte af – in dit geval armoede, gehoorzaamheid en kuisheid – en doet hij afstand van zijn identiteit tot dan toe. Vanaf dat moment is hij broeder Bonaventura .In deze roman die bol staat van misbruik door kloosterlingen, niet zelden vergezeld van een ongekend sadisme, wordt duidelijk gemaakt wat de gevolgen zijn van het celibaat, van de ontkenning van het bestaan van het gedeelte van het lichaam onder de navel.

  

Adriaan van Dis - Ik kom terug                                    

Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon – aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. 'Ik kom terug' is een tragikomedie over het woeste leven van een vrouw die terugkijkt op haar eeuw.

 

Nina Polak - We zullen niet te pletter slaan                      

Anna en Schard, dochter en zoon van twee moeders, groeien op in een polder, een idylle van Hollandse tolerantie. Totdat op een gewone dag, om volwassen redenen, en onder luid gejank van de hond, een grote gele taxi een van de moeders wegvoert, en er alleen nog te spreken valt van een mislukt experiment. Jaren na de rommelige scheiding treft Anna - uitzichtloos verliefd op een kunstenaar die bezig is zichzelf onsterfelijk te maken - haar grote broer aan op de stoep voor haar huis.

Gustaaf Peek- Godin, held                                          

Tessa en Marius zijn hun hele leven verliefd. Ze ontmoeten elkaar op school en kunnen elkaar daarna niet meer vergeten. Soms zijn ze samen, soms niet. Jarenlang leven ze van geheime ontmoetingen in hotelkamers. Een romance met vele namen: bevlieging, affaire, obsessie. Dit is hun onverhulde verhaal, verteld van einde tot begin. Van de laatste aanraking tot de eerste ontmoeting, van het laatste woord tot de eerste blik.Godin, held is een openhartige, aangrijpende roman over het mysterieuze en al te menselijke van de liefde.

Jan Vantoortelboom - Meester Mitraillette              

Meester Mitraillette vertelt twee episodes uit het leven van David Verbocht: als tiener en als leraar. Het lot van deze David is vanaf het begin al duidelijk, wanneer Vantoortelboom schrijft dat David ‘vastgebonden aan een weidepaal’, tijdens de Eerste Wereldoorlog, in de buurt van Ieper, als deserteur zal worden geëxecuteerd. Zonder enige terughoudendheid valt te zeggen dat zich in een handvol scènes het wonder der literatuur voltrekt; die begoochelende combinatie van een heldere stijl met een ongrijpbare voltrekking van feiten.

Gustaaf Peek - Ik was Amerika

Centraal staat de vriendschap van Dirk, een Nederlander met een Duitse moeder die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst heeft genomen in het Duitse leger, en de zwarte arbeider Harris. De twee worden vrienden voor het leven. Via de herinneringen van beide vrienden komt de lezer achter de soms gruwelijke gebeurtenissen uit het verleden. De opbouw is opnieuw verrassend en pas op het allerlaatste vallen de stukjes van de puzzel in elkaar. Het verhaal is ondanks het loodzware thema prettig om te lezen en bij vlagen zelfs humoristisch.

Herman Koch- Geachte heer M.

Geachte heer M., Kochs nieuwe roman over een mysterieuze verdwijning van een stalkende, jonge geschiedenisleraar, de arrogante schrijver M. en diens onderbuurman, de man die alle verhalen verbindt. “Cruciaal aan Geachte heer M. is dat de verwachte thrillerachtige roman eerder een ‘antithriller’ blijkt. [..] De roman leest wel als een thriller – met zinnen vol voortekenen en onuitgesproken bijbedoelingen. De taal is Kochiaans helder en pretentieloos; de structuur is die van een plot driven thriller, met perspectiefwisselingen die het verhaal van verschillende kanten belichten.”

Jaap Robben - Birk

Jaap Robben, oud-leerling van De Nassau, is schrijver van jeugdboeken, (stads-)dichter en theatermaker. 

In Birk is de poëzie ook aanwezig in treffende beelden, die passen bij Mikael Hammerman, een fantasievolle en gevoelige jongen van negen die met zijn ouders Birk en Dora op een afgelegen eiland woont dat ergens tussen Schotland en Noorwegen ligt. Dat eiland staat voor een nieuw begin, of voor een paradijs, waar je nooit lang kan vertoeven. Robben weet situaties van ouders en kinderen indringend te beschrijven door heel raak het taalgebruik voor de personages te kiezen. 

Erwin Mortier- De Spiegelingen 

Met De spiegelingen voegt Erwin Mortier aan zijn panoramische schildering van België, die hij aanving in zijn bekroonde roman Godenslaap, een nieuw paneel toe. Edgard Demont, geboren uit de modder van de Eerste Wereldoorlog, keert gewond en gehavend terug naar een vaderland dat nooit meer hetzelfde zal zijn en zoekt voor zichzelf een veilige plek in de verwarring na de verwoesting. Meer dan medicijnen helpen minnaars hem te leven met kwetsuren die dieper gaan dan de littekens in zijn vlees. Ondertussen moet hij machteloos toezien hoe zijn land voor nieuwe waanbeelden bezwijkt en verse nachtmerries worden voorbereid.

Stefan Hertmans - Oorlog en terpentijn 

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. 

Hij sublimeerde zijn verdriet in de stilte van de schilderkunst. In een poging dat leven te doorgronden schreef Hertmans zijn herinneringen aan zijn grootvader op. 

Hans Münstermann - Mischa

De politie belt aan bij een vitale pensioengerechtigde weduwe, Rosa Weber. Een vrouw die na de dood van haar geliefde man Sep niet achter de geraniums is gaan verdorren, maar die een rijk sociaal leven onderhoudt. De politie belt aan met nieuws over juist de zoon die maatschappelijk en sociaal het meest geslaagd is: de getrouwde gezinsman en vader van twee jonge kinderen Christiaan. Hij wordt ervan verdacht met de verdwijning van de tienjarige Mischa te maken te hebben, een zaak die het hele land gijzelt. Ongeloof overheerst bij Rosa, zo kent ze haar Christiaan niet. 

Ilja Leonard Pfeijffer- La Superba

Het mooiste meisje van Genua heeft geen naam. Of heet ze Ornella? Giulia? In La Superba, Ilja Leonard Pfeijffers nieuwe roman na ruim zes jaar, passeren een serveerster, een vrouwenbeen en enkele travestieten als kandidaten – met fantasie kan alles. En fantasie, of die nu van berooide immigranten, gevallen stedelingen of een beroemde dichter uit het vaderland is, is wat iedereen in deze grote Genueze roman verbindt. Dit, plus een tragisch lot en een goed gevoel voor ironie, goed gemengd, maakt La Superba uiterst vermakelijk.

Marente de Moor - Roundhaye Garden Scene

Met de verdwijning van de hoofdpersoon, begint de nieuwe roman van Marente de Moor. Het boek is gebaseerd op het levensverhaal van Louis Le Prince (1842-?), de uitvinder die zijn filmpje `Roundhay Garden Scène’ maakte lang voordat Edison en Lumière met hun bewegende beelden kwamen. In zijn bagage pakken papier met grote ideeën, klaar om gepatenteerd te worden. Maar onderweg in de trein sloeg de twijfel toe. Behoorden zijn gedachten hem wel toe? En kon hij voor de gevolgen van zijn uitvinding instaan? Als zijn zoon jaren later naar hem op zoek gaat, ontdekt hij wie baat had bij de vermissing.Roundhay, tuinscène is een tragikomische, weemoedige roman over ons verlangen de dingen vast te leggen voor later, en de wanhopige poging van een zoon om indruk te maken op een verdwenen vader.

Tom Lanoye- Gelukkige slaven 

Lanoye schetst in rake typeringen en in rap tempo, gelijk de wilde penseelstreken van een expressionistisch schilder, een wereldomvattend landschap van wolkenkrabbers, gokpaleizen en andere megalomane bouwprojecten. Gevangen in dit simulacrum de twee hoofdpersonages: Tony Hanssen en Tony Hanssen, slaven van de nieuwe wereldorde. Dit motief van de doppelgänger zorgt voor de nodige verwikkelingen die de lezer ademloos gadeslaat.

Bert Wagendorp- Ventoux

Op 25 juni 1982 verongelukt de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers op de Mont Ventoux. Dertig jaar later gaan zijn vijf beste vrienden, vier mannen en een vrouw, terug naar de Provence. André heeft een loopbaan als cokedealer voor de betere kringen achter de rug. Joost is natuurkundige en winnaar van de Spinozapremie, maar hij wordt beschuldigd van fraude. De Achterhoekse Surinamer David is eigenaar van een avonturenreisbureau, misdaadjournalist Bart werkt aan een boek over Spinoza en fietsen. Laura, die na de dood van Peter spoorloos verdween, blijkt toneelregisseur in Arezzo.Wat is er dertig jaar geleden gebeurd? Kun je keuzes teniet doen? Wat doet de tijd? Wat ís de tijd? Kan liefde een hechte vriendschap breken? Kun je schuld hebben aan het noodlot? Wat moet je nog, als de vijftig nadert? Waarom gaan ze terug?

Margriet de Moor- Mélodie d 'amour

Een vrouw en haar man – liefde. Een andere vrouw – een tweede, geheime liefde. Liefde van een zoon voor zijn moeder, liefde tussen broer en zus. Verliefdheid als oponthoud voor een man op zijn sterfbed. In deze roman toont Margriet de Moor de liefde in haar onberekenbare gestalten: van loyale genegenheid tot alles verterende hartstocht.

A.F. Th. van der Heijden- De Helleveeg

In De helleveeg keert A.F.Th. van der Heijden terug naar het decor en de personages van zijn vermaarde cyclus De tandeloze tijd. We maken kennis met Albert Egberts tante Tiny. Ze lijdt aan smetvrees en heeft een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny even afschrikwekkend als intrigerend. Met majestueuze beheersing van de stof en met humor voert Van der Heijden ons zijn vertrouwde en hernieuwde universum binnen, en levert daarmee het bewijs van de vitaliteit en kracht van zijn schrijverschap.

Dimitri Verhulst - De Laatkomer

Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nóg veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.

Allard Schröder - De dode arm

Ergens in de landelijke omgeving van het provinciestadje A. meandert een rivier. In een zijtak van dit water, niet meer dan een stilstaande poel, verdwijnt op een dag Almi, het jeugdvriendinnetje van de jongen Ernst Elfkind Coltersteen. Het zal niet de laatste vrouw zijn die plotseling uit het leven van Ernst wordt weggerukt. In De dode arm volgen we de lotgevallen van deze vreemde jongeman.

Thomas Heerma van Voss - Stern

Hugo Stern is een toegewijde basisschoolleraar. Met zijn vrouw Merel en hun achttienjarige zoon Bram leidt hij een aangenaam leven in Amsterdam-Zuid. Maar als hij onverwacht met vervroegd pensioen wordt gestuurd neemt zijn leven onvoorziene wendingen. In een heldere, zelfbewuste stijl leidt Thomas Heerma van Voss de lezer door het leven van een man die nooit iets verkeerd deed. Het resultaat is een beklemmende roman waarin Heerma van Voss heden en verleden van zijn hoofdpersoon op een ingenieuze manier door elkaar weeft.

Tommy Wieringa - Dit zijn de namen 

Pontus Beg is commissaris van politie in Michailopol, een perifere grensstad in de steppe. Als de winter invalt, wordt er een groep uitgeteerde vluchtelingen gesignaleerd in de straten van zijn stad. Niemand weet wie zij zijn, hun spookachtige aanwezigheid veroorzaakt angst en onrust. Als ze uiteindelijk worden opgepakt, wordt in hun bagage het bewijsstuk van een gruwelijke misdaad gevonden.

Esther Gerritsen - Dorst

Als Coco en haar moeder Elisabeth elkaar op een dag bij toeval tegen het lijf lopen, vertelt de moeder tussen neus en lippen door dat ze niet lang meer te leven heeft. Coco voelt zich verantwoordelijk en trekt bij haar moeder in. Terug in het ouderlijk huis pakt Coco haar oude drankgewoontes weer  op. Hoelang verdraagt de zieke Elisabeth haar dochter om zich heen?

Arthur Japin - Maar buiten is het feest

Wanneer een succesvolle en geliefde zangeres een rechtszaak aanspant om een jong meisje uit handen van een verkrachter te houden, dreigen aangrijpende gebeurtenissen uit haar eigen verleden openbaar te worden. Met de confrontatie in de rechtszaal zet zij zowel haar privacy en carrière als haar liefde op het spel.

Stephan Enter - Grip

Mei 2007, het internationale spoorwegstation Bruxelles Midi. Bij gebrek aan echt wereldnieuws kondigen kranten de onsterfelijkheid van het mensdom aan; volgens een Amerikaanse hoogleraar zal het binnen twee decennia zover zijn. Op deze zelfde zonovergoten dag zullen, twintig jaar na hun studententijd en eerste kennismaking in alpinistenkringen, Vincent, Martin, Paul en Lotte elkaar terugzien. Een incident op de Lofoten, boven de poolcirkel, stuurde hun levens op dramatische wijze. Er bestaat echter nog altijd verwarring over wat destijds precies is voorgevallen, en in de aanloop naar de voorgenomen reünie wordt het verleden voor ieder van de groep in een nieuw en soms ontluisterend perspectief geplaatst.

Thomas Rosenboom- De rode loper

Lou Baljon, jong in de jaren zeventig, is iemand die wel beweegt, maar zonder werkelijk van zijn plaats te komen. Na een leven als roadie en opnametechnicus in een kleine provincieplaats begint hij een bioscoop in een gekraakte garage. Opnieuw dreigt de tijd hem in te halen, maar dan krijgt hij een idee dat juist volmaakt past bij de moderne tijd: hij geeft het publiek de hoofdrol. Het succes is enorm, en brengt hem in contact met een ongrijpbare jonge vrouw, die in zichzelf gevangen zit als een prinses in een torenkamer. Om haar te bevrijden en voor zich te winnen, zet Lou nog eenmaal de middelen van zijn verleden in.

Nelleke Noordervliet- Vrij man

Plaats van handeling: De Republiek der Zeven Verenigde Provinciën en de Nieuwe Wereld. Hoofdpersoon: arts en jurist Menno Molenaar, die na de vroege dood van zijn vader het genadebrood van zijn Rotterdamse koopmansfamilie eet, en eenzaam en koppig zijn weg zoekt. De jonge Menno Molenaar komt aan de Leidse Alma Mater in contact met twee werelden: die van de perverse Engelse lakenreder Dixon en die van de jonge radicale denkers rond Spinoza.

Arnon Grunberg - De man zonder ziekte

Meer nog dan zijn Indiase uiterlijk – het wekt wel eens verwarring, een keer had een man in een café over het gele gevaar gesproken en daarbij nadrukkelijk Sams kant uit gekeken – is dit de kern van zijn identiteit: het gebrek aan ziekte. Hij heeft geen rolstoel nodig, geen permanente verzorging, hij is heer en meester over zijn eigen lichaam. Zo was hij eerst het kind geweest, vervolgens de jongen en nu de man zonder ziekte. Wat hij verder ook is en nog zal worden, hij is vooral gezond, zowel geestelijk als lichamelijk.

Jan van Mersbergen- Naar de overkant van de nacht

Gedurende een lange met alcohol doordrenkte carnavalsnacht is niemand wie hij is, iedereen is verkleed en speelt een rol. Ralf was vroeger een schipperskind en zet nu als veerman de carnavalsgasten over naar de overkant van de nacht. Maar, zegt een als pater verklede man tegen Ralf, tijdens Vastelaovend ben je niet verkleed als iemand anders, tijdens Vastelaovend ben je eindelijk jezelf. In de drukke straten van Venlo en in de volle cafés en bars houdt Ralf minutieus zijn score bij van biertjes, jenever en andere opwekkende middelen. Met zijn schippersbenen houdt hij het net zo lang vol als de meest doorgewinterde carnavalsvierders. Hij ontdekt dat het feest niet alleen gaat over drank en seks in een donker portiek.

Stefan Brijs - Post voor mevrouw Bromley

'Ik weet niet of je het al hebt gehoord, maar ons land heeft dringend helden nodig. Echte helden.'

Augustus 1914. In Londen melden duizenden jongemannen zich aan om te gaan vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley, zeventien en te jong voor het leger, probeert de twee jaar oudere John Patterson te overreden samen in dienst te gaan, maar die wil zijn droom om te gaan studeren niet opgeven. Uiteindelijk slaagt Martin er met een list in naar het front te vertrekken en blijft John achter in een stad waar de druk op dienstweigeraars toeneemt.

Peter Buwalda - Bonita Avenue

Joni Sigerius, de dochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, die zomer komt ook de enige en echte zoon van Sigerius vrij uit de Scheveningse gevangenis. Acht jaar later pas Joni verdient inmiddels miljoenen in Los Angeles verneemt Aaron wat er zich in 2000 werkelijk heeft afgespeeld.

A.F. Th. van der Heijden - Tonio

Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Het is vroeg in de ochtend als hij, ter hoogte van het Vondelpark in het centrum van Amsterdam, wordt geschept door een auto. Hij wordt in kritieke toestand naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd, waar hij diezelfde dag aan zijn verwondingen overlijdt. Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar.