Nassau-Nederlands.jouwweb.nl
Home » Boekennieuws » Boekenweek

Dimitri Verhulst (Aalst, 1972) debuteerde in 1999 en schrijft sindsdien onophoudelijk boeken, romans, verhalen, novellen, poëzie en toneel. Zijn grote doorbraak kwam in 2006 met de De helaasheid der dingen die werd bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) won Verhulst de Libris Literatuurprijs. In 2013 verscheen De laatkomer die wereldwijd is vertaald en waarvan binnen een halfjaar 75.000 exemplaren zijn verkocht. Eind augustus 2014 verscheen zijn nieuwste roman, Kaddisj voor een kut. Dit boek, bestaande uit twee delen, beschrijft het waanzinnige leven van jongeren in jeugdinstellingen. Dimitri Verhulst is de vijfde Belgische auteur van het Boekenweekgeschenk. Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978), Hugo Claus (1989) en Tom Lanoye (2012) gingen hem voor.

Pierre is een beginnende zestiger en ontvoert een mentaal gehandicapte jongen van vijftien naar de Provence. Daar zal hij de jongen het verhaal vertellen over de liefdesrelatie die hij met zijn moeder had, hoe die tot stand kwam, over haar intense kinderwens en zijn twijfel over zijn rol als vader. Uiteindelijk zal hij het ook moeten hebben over hoe die prachtige en passionele relatie eindigen kon, en wanneer de mentaal gehandicapte jongen werd verwekt.

"Dit boek zal de bijzondere interesse wekken van de overspelige huisvrouw uit Lisse, de socialistische relatiebemiddelaar uit Bloemendaal, de in een midlife-crisis verkerende heren uit alle rangen en standen, de twijfelaars over het ouderschap van beider kunne, en de mentaal gehandicapten die helaas te stom zijn om het te kunnen lezen. Het verenigt het beste uit de stationsroman met de Schone Letteren, is geschikt voor beginnende lezers zowel als voor verzuurde recensenten, sluit nauw aan bij het thema van de boekenweek, zijnde 'te gek voor woorden', en kan worden gezien als een 'vintage Verhulst' gezien de aanwezigheid van enkele zijner vertrouwde thema's zoals daar zijn: de olijf, de thermos, het rotsklimmen, de erectie, de dakpan, en uiteraard ook de auto."

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  

 

  

 

Het boekenweekgeschenk wordt bij besteding van ten minste 12,50 euro door de boekhandel cadeau gedaan. Het is ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek.

 

 

Een briljant microbioloog ontmoet een mooie jonge vrouw. Ze is een overwinning op de tijd, maar zijn nakende ouderdom en het verval kan hij er niet mee afwenden. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme – waar zij zich verbindt met het lijden van de ander, ontbeert hij volgens haar empathie. Maar als de controle over zijn bestaan hem ontglipt, leert ook hij de betekenis van pijn kennen.

In een overrompelend verhaal stelt Tommy Wieringa de vraag of je werkelijk kunt doordringen tot de pijn van een ander als je deze niet eerst zelf hebt gevoeld. 

 

 

Kees van Kooten 

De verrekijker 

In De verrekijker, het Boekenweekgeschenk van 2013, speelt een verrekijker van de vader van Van Kooten een belangrijke rol. Een 'verderkijker' noemde de jonge Kees het te zware voorwerp. Van Kooten vertelt een heel persoonlijk en humoristisch verhaal naar aanleiding van het oorlogsdagboek van zijn vader. Opnieuw introduceert hij een neologisme: kleeftijd. De tijd van ons leven waaraan wij steeds nostalgisch terugdenken.

 

Gouden tijden, zwarte bladzijden

 
 

De vaderlandse geschiedenis: soms geluk en soms verdriet.

Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden. Onze vaderlandse geschiedenis is als een soap. Er zijn fijne periodes en voorvallen die we liever vergeten. De voltooiing van De Nachtwacht door Rembrandt, het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, de introductie van de televisie, de Nederlandse slavenhandel, het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima, verliezen tijdens de finale van het Wereldkampioenschap voetballen. Soms geluk en soms verdriet.

Een belangrijke gebeurtenis uit het verleden begint voor velen als een sprookje. Lang, lang geleden was er eens… Misschien geldt dat ook voor jou? Maar geschiedenis is niet altijd een ver-van-mijn-bedshow. Denk eens aan je eigen familiegeschiedenis. Je opa of oma heeft misschien de oorlog meegemaakt, een voorouder is wellicht slaaf geweest, je tante stond op 2 februari 2002 op de Dam met een oranje vlaggetje te zwaaien, je oom had een kaartje voor de WK-finale Nederland – Spanje. De geschiedenis komt dan ineens dichtbij.

 


De leeuw en zijn hemd 

In het Boekenweekessay De leeuw en zijn hemd probeert schrijfster Nelleke Noordervliet onze vaderlandse geschiedenis ook dichtbij te brengen. Ze interviewt met de kennis van nu, vanuit haar perspectief, bekende en onbekende Nederlanders over de tijd waarin ze leefden. Opvallend is dat ze veel ingaat op de schaduwkanten van ons roemrijke verleden.

Voor meer informatie: www.boekenweek.nl